Начало Как депресията може да ви направи по-добър човек?

Как депресията може да ви направи по-добър човек?

Как депресията може да ви направи по-добър човек?

Днес депресията и тревожността засягат все повече хора. Всъщност никой човек не е застрахован от депресивни състояния. Причините за тях могат да бъдат различни, а справянето с депресията изисква много усилия. Въпреки това дори от депресията може да има полза. Вижте как депресията може да ви направи по-добър човек.

Депресията и тревожността причиняват силна, тежка емоционална болка, която може да бъде наистина изтощаваща. Депресията несъмнено е един от най-трудните и мрачни периоди от живота на човек, който се е сблъсквал с нея. Неслучайно казват, че най-силните хора не са тези, които показват силата си пред света, а онези, които се борят и печелят битки, за които другите дори не подозират.

Депресията обаче може да ви направи по-добър човек, стига да съумеете да превърнете болката си в учител и трамплин за бъдещ растеж. Чрез депресията имате възможност да станете по-силни, да погледнете на света с различни очи и да оценявате повече живота си.

Как депресията може да ви направи по-добър човек?

Повече съпричастност

Преминавайки през „ада“ на депресията, човек някак естествено се научава да бъде по-състрадателен и съпричастен. Често тези чувства към другите дори са по-силни и дълбоки, отколкото са били преди. След като веднъж сте се сблъскали с депресията, вече много по-добре разбирате важността на психичното здраве и неговото въздействие върху света. Има голяма вероятност да бъдете много по-разбиращи по отношение на хора, които също страдат от депресия и тревожност.

Добави описание

Повече благодарност

Депресията се характеризира с намален интерес или намалено удоволствие към голяма част от обичайните дейности – някога приятни занимания. Всъщност това е един от най-показателните признаци за наличие на депресия. Някои хора обаче, преборили депресивното състояние, се научават да оценяват повече всички онези моменти, когато нещата са наред. Те изпитват повече благодарност дори за спокойния и леко скучен ден, защото вече знаят колко ужасно е да си заседнал в емоционалния неутралитет, когато нищо няма значение и нищо не може да те зарадва.

Повече увереност

Въпреки че може да изглежда странно и дори иронично, депресията може да направи човек по-уверен в себе си. Това се дължи на факта, че когато човек е депресиран, му се налага да се справя с до голяма степен непреодолими предизвикателства и трудности (в повечето случаи толкова големи само в неговите очи). Освен това, веднъж преборил депресията, човек има шанса да се обърне назад и да види, че се е справил с нещо наистина тежко, защото е силен. А това дава по-голяма и мощна увереност в собствените сили, която може да се използва и занапред.

Добави описание

Повече търпение

Изживяването на депресия и тревожност предизвиква чувство на уязвимост и смирение. А пътят към откъсването от депресията често е дълъг и в никакъв случай лек. Хората, справили се с депресията, осъзнават, че могат да имат контрол единствено върху себе си и своята нагласа за всичко случващо се в света. Депресията учи на търпение, защото не си отива толкова лесно. Ако това търпение се запази като качество, човек ще бъде и по-стабилен психически в бъдеще.

По-добри взаимоотношения

В голяма част от случаите хората, излезли от тъмните дни на депресията, се сдобиват с напълно нова перспектива за всичко, включително и за взаимоотношенията си с другите. Особено важно за излекуването на депресията е скъсването с всички нездравословни и негативни отношения. Много пъти това означава прекратяване на съществуваща връзка, сбогуване с токсични приятели. Изграждането на нови отношения пък е много по-осъзнато и пълноценно. При много хора пък се наблюдава по-засилена любов, привързаност и благодарност към семейство и приятели, което автоматично прави взаимоотношенията с тях по-добри.

Author: admin

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *