Начало Психология 6 начина да спрете да живеете в миналото

Психология 6 начина да спрете да живеете в миналото

Психология 6 начина да спрете да живеете в миналото

Случва ли ви се да мислите прекалено често и прекалено дълго за миналото? Ако отговорът ви е положителен, вероятно е нужно да положите усилия, за да се върнете в настоящето. Вижте 6 съвета, с чиято помощ ще спрете да живеете в миналото.

Има ли нещо от вашето минало, за което не можете да спрете да мислите? Нещо, което сте казали или направили? Нещо, свързано с детството и възпитанието ви? Нещо болезнено и неудобно? Или нещо, което е разбило сърцето ви?

Независимо през какво сте преминали, то се е случило, за да ви даде урок и поука. Приемете, че нямате възможността да промените миналото, но пък на базата на минали грешки и страдания бихте могли да усъвършенствате себе си в настоящето.

Да живеете в миналото не е продуктивно и със сигурност не е добро за вас. Важен е настоящият момент, защото само той ви дава реален шанс да промените това, което не ви харесва. Следващите 7 съвета ще ви помогнат да спрете да живеете в миналото.

Поемете отговорност

Забиването в миналото може да е следствие на отказа ви да поемете отговорност за нещата, които са се случили. Помислете каква е вашата вина за дадена ситуация и поемете отговорност за действията си. Много хора живеят в миналото и съжаляват за нещо, но не намират сили да погледнат в себе си, а винаги обвиняват някой друг за страданието си.

Приемете, че няма безгрешен човек, но нищо лошо няма да се е случило напразно, ако ви е научило на нещо важно. Ваша отговорност също така е и да обработите и преодолеете негативните си емоции, свързани с миналото. Не позволявайте на миналото да ви влияе по разрушителен начин, а вместо това насочете енергията си към нещо градивно, свързано с вас самите или с другите.

Добави описание

Създавайте нови спомени в настоящето

Ако спомените от миналото ви са предимно болезнени, това е знак, че трябва да ги оставите там, където са. Следващата ви задача е да се съсредоточите върху създаването на нови спомени в настоящия момент. Новите спомени няма да ви накарат да забравите за миналото, но ще ви помогне да осъзнаете, че животът е повече от това, което се е случило преди. Създаването от своя страна е начин да почувствате, че силата е във вашите ръце.

Няколко идеи, които ще ви помогнат да си създадете нови спомени:

  • Намете си ново хоби или пък насочете вниманието си към развитието на някое ваше умение.
  • Бъдете активни физически. По този начин се подпомага освобождаването на положителни хормони и същевременно поддържате тялото си здраво.
  • Медитирайте, за да тренирате ума си.
  • Създайте си ежедневен режим, който да подобри вашия сън и да засили позитивизма ви.
  • Виждайте се с приятели, за да бъдете социално активни.
  • Намерете си още приятели. Новите приятели разширяват социалния кръг и ви дават една нова перспектива за нещата.

Обработете емоциите си

Обработването на чувствата е нещо,  което често приемаме за даденост. Може дори да смятате, че сте „над“ дадено нещо. И все пак, ако не обработите правилно своите емоции, а само ги потискате, несъзнателно  те неминуемо ще окажат негативно въздействие върху вашите мисли и действия. Непреработените емоции водят до така наречения „емоционален багаж“, който пък може да причини страх и безпокойство.

Как да обработите своите емоции?

Признайте ги. Признайте вашите чувства пред вас самите, а защо не и пред някой доверен приятел. Осъзнайте как някои събития ви карат да се чувствате и защо. Нещо важно – не се упреквайте за характера на вашите емоции, а приемете всяко свое чувство като лечебно запознанство.

Пишете за емоциите. Вземете удобен тефтер и в него си записвайте всичко, свързано с вашите емоции. Не си налагайте ограничения, изразявайте се свободно и бъдете искрени със себе си. Воденето на подобен дневник помага и при преодоляването на силно стресова ситуация в миналото. Може също така да напишете писмо до самите себе си или до важен човек, който ви е наранил. Запазете всичко само за вас. Веднага ще почувствате облекчение.

Добави описание

Осъзнайте влиянието на емоциите. Как вашите стари емоции от миналото оказват влияние върху настоящето ви? Често осъзнаването на тази нездравословна връзка е нужният тласък, от който се нуждае човек, за да спре да живее в миналото.

Говорете за емоциите. Споделете вашите емоции, но само с човек, на когото имате доверие. Може дори да се обърнете за съдействие към специалист по психично здраве. Не се страхувайте да говорите за своите емоции и най-вече – да намерите правилния човек.

Простете

За много хора прошката е ключов момент по пътя към загърбване на миналото. Да простите означава да помогнете най-вече на себе си, да се освободите от негативното. Прошката означава: „Хората, които са ме наранили, вече не ми влияят“.

От друга страна понякога действията или думите на някого не могат да бъдат простени. В тези случаи вместо към прошка, се стремете към вътрешен мир. Мислете, че каквото и да се е случило, то остава в миналото и само от вас зависи дали ще продължава да ви вреди и в настоящето.

Не забравяйте, че даването на прошка трябва да бъде насочено не само към другите, но и към вас самите. В някои случаи нямате никакъв контрол върху първоначалното действие, но винаги може да повлияете на начина, по който реагирате.

Добави описание

Започнете нещо ново

Чудесен начин да се откъснете от миналото си е да концентрирате вниманието си върху нещо ново. Когато действате по този начин, позволявате на мозъка си да се фокусира върху това, което е на преден план. Има хиляди възможности, които могат да бъдат достатъчно вълнуващи и стимулиращи, за да ви помогнат да скъсате с миналото. Всяка една промяна носи със себе си ново познание, от което не бива да се лишавате.

Хоби, работа, дом, моден стил, умение, дневен режим – това са все сфери, в които може да експериментирате и да потърсите своя нов пристан, където да се чувствате по-добре и най-вече – по-свързани с настоящето.

Влагайте енергия само в нещата, които може да промените

Постоянните мисли за миналото няма да ви помогнат да промените каквото и да е от това, което вече се е случило. Приемете, че миналото е минало и нямате контрол над него. Вместо това вложете енергията си в неща от настоящето, които зависят от вас. Планирането на краткосрочни цели ще ви помогне да се чувствате по-мотивирани, а осъществяването им ще ви донесе така желаното чувство на удовлетворение.

Потърсете си по-добра работа, преместете се в ново жилище, създайте си нов полезен навик, преподредете дома си, пътувайте, изпълнете задача, която отлагате – това са все неща, над които имате контрол и които ще донесат известна доза свежест в настоящето ви.

Когато живеете в миналото, вие лишавате себе си от своя собствен потенциал, който може да ви направи по-щастливи днес. Приемете миналото, вземете си нужните уроци и смело се впуснете в настоящето. Вероятно то крие скъпоценности за вас, само е нужно да си възвърнете силата и да ги потърсите.

Author: admin

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *