Начало Спрете мрачните повтарящи се мисли, вредно е за вас!

Спрете мрачните повтарящи се мисли, вредно е за вас!

Спрете мрачните повтарящи се мисли, вредно е за вас!

Човекът притежава интелект и мозък, благодарение на който умее да мисли и разсъждава. Натрапчивите и повтарящите се мисли обаче могат да бъдат сериозен проблем. Защо мрачните повтарящи се мисли са вредни за вас и как може да ги „укротите“, разберете в следващите редове.

В английския език съществува думата „rumination“, която по отношение на психологията може да се преведе като мисловно предъвкване, постоянни негативни мисли, свързани с дадено нещо. В това число се включват и непрестанните притеснения и разигравания на различни сценарии в бъдещето, обикновено отново с отрицателен заряд.

Повтарящите се мисли могат да бъдат опасни за психическото ви здраве, както и биха могли да удължат и засилят депресията. Също така те могат да влошат способността ви да възприемате и да се справяте с емоциите.

Какво провокира повтарящите се мисли?

Причините за появата на мрачни повтарящи се мисли могат да бъдат най-различни. Някои от най-честите са:

  • Човек смята, че чрез подобно поведение ще добие по-добра представа за живота си или за определен проблем.
  • Изправени сте пред продължаващи стресови фактори, които не могат да бъдат контролирани.
  • Повтарящите се мисли се срещат по-често и при хора с определени личностни характеристики като перфекционизъм, невротизъм и прекалено фокусиране върху отношенията с другите.
Добави описание

Как да се справите с мрачните повтарящи се мисли?

Веднъж попаднали в този мисловен цикъл, ще ви бъде много трудно да се измъкнете от него. Защото колкото повече премисляте, толкова по-интензивно негативни стават мислите.

Поради тази причина е важно да вземете мерки възможно най-рано, ако отчетете подобно поведение по отношение на себе си.

И все пак, както може да направите срещу мрачните повтарящи се мисли?

Разсейте се

Просто намерете начин да прекъснете започващите мисли. Това може да стане по различни начини – като говорите с някой по телефона, като си пуснете филм, четете книга, занимавате се с домакински задължения, излезете сред природата или всичко друго, което е възможно да отвлече вниманието ви от мрачните мисли.

Започнете да действие

Ако имате повтарящи се мисли, свързани с даден проблем, може би е време да предприемете нещо (ако ситуацията го позволява), за да го решите. По този начин ще победите страховете си и ще заглушите мислите.

Погледнете с други очи на ситуацията

Опитайте се да видите ситуацията с помощта на различна гледна точка. Често хората се измъчват с мрачни повтарящи се мисли, когато смятат, че са сгрешили или им се е случило нещо травматично, за което се чувстват отговорни. Но може би истината не е точно такава, каквато е в представите ви?

Добави описание

„Преправете“ целите в живота си

Перфекционизмът и нереалистичните цели могат да накарат човек да се чувства зле. Ако във вашия случай се касае за подобни повтарящи се мисли, време е да преразгледате и преправите целите в живота си. Не очаквайте от никой, както и от вас самите винаги да сте перфектни. Важното е да давате най-доброто, на което сте способни, за да се чувствате в мир със себе си.

Намерете начин да релаксирате

Всяка дейност, която дори частично „освобождава“ ума, може да успокои повтарящите се мисли и да ви донесе така желаното психическо спокойствие. Опитайте също така да дишате бавно и дълбоко.

Говорете с някого за проблема

Това може да е най-близкият ви приятел или член на семейството. Обсъдете проблема с него и вероятно ще намерите друга гледна точка, която ще ви помогне да овладеете мислите си. Важно е това да бъде човек, който ще ви помогне, а няма да подхранва мрачните ви мисли.

Започнете терапия

Ако нищо от описаните съвети не даде резултат и чувствате, че вашите мрачни мисли „ви превземат“, обмислете разговор със специалист психолог.

Author: admin

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *